Miért épp a faültetvények?

Úgy gondoljuk, hogy ezen a fronton óriási potenciál van és cégünk innovatív tevékenysége, szakmai érdeklődése és tapasztalata biztos alapot nyújt egy ültetvény- beruházás eredményességéhez. Jelenleg csak Magyarországon több százezer hektár földterület nincs termelésbe vonva a talaj, domborzati és éghajlati adottságok miatt. A klímaváltozás tovább növeli a száraz termőhelyek arányát, amely még inkább nehezebbé teszi a gazdaságos szántóföldi gazdálkodást. Ezen területek legnagyobb része alkalmas gyorsnövésű, szárazságtűrő fafajok termesztésére. Az akác képes kihozni ezekből a termőhelyekből a maximumot, kiemelten az új, produktív fajtákkal és ültetvényszerű megoldásokkal. A vizesebb termőhelyeket pedig nemes fűz fajtáink hasznosítják a legjobban.

Valljuk, hogy az ültetvényerdőkkel gyakorlatban segítünk a környezetvédelemnek, hiszen kisebb területen, intenzíven tudjuk megtermelni a faanyagszükségletet, mint a természetközelibb erdeinkben.

Rólunk

Európai és nemzetközi ismertségünket az erdészeti és díszfaiskolai fás növények termesztésével, kereskedelmével és saját nemesítésű új fajták bevezetésével elért eredményeinknek köszönhetjük.

A klímaváltozás és egyéb környezeti kihívások a növénynemesítőt és az erdészt is új megoldások keresésére inspirálják. Sikeres díszfaiskolai üzletágunkat megtartva, az utóbbi évtizedekben figyelmünk az erdészeti a gyorsan növő fafajok nemesítése és gyakorlati bevezetése felé irányult. Munkánk az erdőgazdálkodáson belül az iparifa- és energiaültetvényekre és az ezekkel kapcsolatos szaporítóanyag gazdálkodásra, illetve technikai-technológiai kérdésekre koncentrálódik. Számos kutatás-fejlesztési tevékenységünk is ezeken a területeken ért el kimagasló eredményeket.

Akácnemesítésben Dr. Kapusi Imre 30 éves nemesítői munkájára alapozva új, nagy hozamú és kedvező alaki tulajdonságú fajtákat sikerült szelektálnunk. Új nemesfűz fajtáinkkal mind idehaza, mind külföldön szintén kiemelkedő eredményeink vannak.

Az eukaliptuszok, nemesnyárak, a bambusz, vagy a teak és a fűz mellett az akácot is ültetvénygazdálkodásba kell vonnunk. Ehhez már rendelkezünk olyan új fajtákkal, amelyek alkalmasak termesztéstechnológiánk megújításához. Az iparifa ültetvények létesítésével (a széndioxid tartós megkötésével) és a biomassza felhasználás növelésével a Silvanus Csoport hozzá tud járulni a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak csökkentéséhez.

Németh Jenő
Cégvezető